Recept van Gino en Chantal Gemaakt tijdens koken met alcohol 2016
Ingrediënten
• 4 beenhammetjes
• 1 liter groente-of kippenbouillon
• 4 borrelglazen Amerikaanse (bourbon) whiskey (dit kun je naar smaak aanvullen)
• 8 eetlepels zonnebloemolie
• 4 eetlepels bloemenhoning
• 1 theelepel chilipoeder
• 250 gram sjalotjes
• 4 takjes rozemarijn
• peper uit de molen
• zout naar smaak
Bereidingswijze
Verwarm de groente-of kippenbouillon in een soeppan en laat de beenhammetjes er 45 minuten in bubbelen. Haal de hammetjes uit de pan en laat ze afkoelen. Meng whiskey, olie, chilipoeder en honing in een grote kom en laat de hammetjes er 1,5 uur in marineren. Draai ze af en toe eens om.
Schil de sjalotjes, schik de beenhammetjes in een vuurvaste schaal, begiet ze met de marinade en leg de sjalotjes rondom de hammen.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet de schaal in de oven, draai de ovenstand naar 160 graden en laat de ham in ca. 30 minuten mooi egaal karamelliseren. Draai ze af en toe om. Leg de hammen op voorverwarmde borden, begiet ze met wat braadvocht en serveer ze met een rozetje aardappelpuree en in boter gestoofde peultjes. Leg op elk hammetje een takje rozemarijn voor de aangename geur. Eet smakelijk