Bier: pH correcties

Door Marcel de Cock

Benodigdheden 

  • Melkzuur 80 % 
  • Pipet of kleine spuitje 
  • pH meter of pH strips (bereik 5.2 tot 6.8) 

pH correctie tijdens Maischen 

Na een kwartier maischen: 

  • Bepaal maisch volume (ongeveer, steekt niet op een kg).  
  • pH meten van je maisch (pH strip of meter). Dit zal rond of onder de 6 zijn 

De ideale pH van de maisch is tussen 5.2 en 5.6. Gebruik 5.6 in je berekening zodat je niet te snel doorschiet. 

12.5 ml van het melkzuur(80%)  verlaagt de pH van 10 liter maisch met 1 pH punt.  

Bovenstaande gegevens zijn voldoende om het te doseren volume melkzuur te bepalen. 

Voorbeeld 

30 liter maisch 

Begin pH 6.1 (na 15 minuten maischen) 

Gewenste pH  5.6  

Theoretisch te doseren:  12.5 * (6.1 – 5.6) * (30/10)  = 18.8 Ml. Beste met een spuitje of pipet.  

Als je het afweegt is het 22.5 gram [(18.8 * (15/12.5) ]; is i.v.m. soortelijk gewicht.  

Deze berekening is erg versimpeld (volgens de instructies op het flesje) , maar in werkelijkheid is er  een logaritmisch verband. Dat betekent dat het ineens heel snel kan als je al lage ph hebt. Vandaar niet alles gelijk erin kiepen maar bv ¾ deel, minuutje roeren, meten en voorzichtig bij doseren. Op vooral op het eind ook voorzichtig bij doseren om doorschieten te voorkomen. Ideaal ga je dan naar pH 5.4. 

pH correctie Spoelwater 

De ideale pH van het spoelwater is 5.7. De methode is vergelijkbaar met bovenstaande. De pH van het warme spoelwater zal rond de 7 liggen. Misschien net niet goed meetbaar als je ph stripjes gebruikt, hier mogelijk dan even wat improviseren.  

Voorbeeld 

  • 20 liter spoelwater 
  • Begin pH 7.0 
  • Gewenste pH  5.7 
  • Theoretisch te doseren:  12.5 * (7.0 – 5.7) * (20/10)  = 32.5 Ml.  

Als je het afweegt is het 39 gram [(32.5 * (15/12.5) ]; is i.v.m. soortelijk gewicht.  

Ook hier weer in stapjes doseren, meten en voorzichtig bij doseren tot de gewenste pH bereikt is. 

Bijgevoegd vindt u een Excel bestand voor het omrekenen van de pH.