Workshop Cider maken – 30 oktober

11-10-2021 – Op zaterdag 30 oktober organiseren wij weer een workshop Cider maken

Wij persen het sap uit de appels en peren die zijn gekweekt bij Fruitbedrijf Herman Vereecken en gaan daar onder deskundige leiding gezamenlijk de 1e vergistingstap van maken.

Na 6 á 7 weken komen we dan weer bij elkaar en gaan we “de stille cider” op mooie echte Champagne flessen bottelen.

Voor de kosten hoef je het niet te laten, we rekenen € 1,= per liter sap

En dat is all-in

Je dient alleen zelf voor een vergistingsvat (schone jerrycan) van minimaal 10 liter te zorgen, de rest verzorgen wij voor je.

Heb je interesse om voor het komende voorjaar en of zomer een heerlijk frisse eigen Cider te maken? Schrijf je dan zo snel mogelijk in via onderstaande e-mail adres

Opgave voor de workshop bij tonrommers@gmail.com.

Voor meer informatie kunt u ook het artikel in de PZC nalezen:

https://www.pzc.nl/zeeuws-vlaanderen/zelf-cider-maken-appeltje-eitje~a77a413e/

Locatie van de workshop:

Fruitbedrijf Herman Vereecken
Provincialeweg 6
4581 RN Vogelwaarde

SG Berekenen – Hobbybrouwerij ’t Natte Gerst

11-10-2021 – Als hobbybrouwer/wijnmaker/likeurbereider heb je vaak wat tools en trucs tot je beschikking die het delen waard zijn. Ons gilde-lid Herman de Rechter vond op de site van “Hobbybrouwerij ’t Natte Gerst” een handige tool om je SG uit te rekenen.

Het verschil is dat deze nieuwe tool gebruik maakt van SG formules en niet van benaderingskrommen.

Wil je de tool zelf eens uitproberen, ga dan gerust naar de website van “Hobbybrouwerij ’t Natte Gerst”.

https://www.gerstenat.nl/soortelijk.gewicht

Geannuleerd: Zeeuws Vlaamse Kampioenschappen

16-03-2020 – Annulering Zeeuws Vlaamse kampioenschappen

Gezien de maatregelen van de overheid,  de reacties van de leden en intern overleg, worden alle gemeenschappelijke activiteiten van het Gilde voorlopig opgeschort.

Daardoor vervalt de bijeenkomst op: maandag 23 maart en de keuring voor de Z. Vl. Kampioenschappen op zaterdag 4 april.

De daaropvolgende bijeenkomst staat gepland op maandag 20 april.  [ let op:  niet op de 2de maandag van de maand, maar i.v.m. Pasen, is deze verplaatst naar 20 april ]  

Of deze doorgaat is afhankelijk van de omstandigheden. We houden jullie op de hoogte.

Zeeuws-Vlaamse Kampioenschappen 2020

Het bier-, wijn- en likeurgilde “Ambrasserie”  Hulst.  organiseert  voor de 7de keer, de Zeeuws-Vlaamse kampioenschappen:  Amateurbierbrouwen, – wijnmaken en – likeurbereiden.

Wij nodigen alle  amateurs van Zeeuws-Vlaanderen en onze gildeleden uit deel te nemen aan deze kampioenschappen. Laat een ander eens proeven van uw brouwsels.

De keuring:  
Deze wordt zaterdag 4 april gehouden in Gemeenschapscentrum Malpertuus te Clinge en wordt uitgevoerd door landelijk gekwalificeerde keurmeesters, volgens de reglementen van het bier-, wijn- en likeurgilde “Ambrasserie” Hulst. 

De wedstrijdreglementen  
Deze kunt u terugvinden via de volgende links:  

Bierreglement     Wijnreglement   Likeurreglement

Informatie:  
Mocht u toch nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onderstaande e-mail adressen. 

Aanmelden:                               : 13 maart t/m  23 maart 2020
Aanmelden en info voor bier     : basvansikkelerus@gmail.com
Aanmelden en info voor likeur  : tonrommers@gmail.com
Aanmelden en info voor wijn    : wolkenspel@hetnet.nl

Inzendingen:
Niet vergeten klasse en soort te vermelden (Zie de reglementen). De financiële bijdrage bedraagt €1 per ingezonden product. Inschrijving geschiedt op chronologische volgorde.

Inleveren:  
23 maart 2020 vanaf 19:30 bij:
Gemeenschapscentrum Malpertuus
Malpertuuslaan 6, 4567 BM, Clinge

Uitreiking:  
De feestelijke uitreiking vindt dit jaar plaats tijdens “Bierproeverij Nieuw-Namen” op
zaterdag 18 April 2020, rond 15:00 uur, In gemeenschapscentrum   De Kauter
Hulsterloostraat 81, 4568 AB Nieuw-Namen

Logo

Koken met alcohol 2019

Al een aantal jaren verrassen wij onze mede-gildeleden met onze kookkunsten tijdens het jaarlijkse “Koken met alcohol”. De opdracht is om een gerecht te maken en dit als proevertje te serveren aan alle aanwezigen waar we dit onder het genot onze zelfgemaakte drank te nuttigen.

Naast het feit dat de gerechten erg inspirerend zijn en natuurlijk ook erg lekker, is het vooral een gezellig samenzijn.

Een aantal van de recepten zijn reeds op de site geplaatst en binnenkort volgen wellicht nog meer. Onderstaand vind je het volledige menu:

Voorgerechten
– Pompoensoep met appelen en calvados
– Foie gras de canard met vijgenport-confijt en een glaasje rode port
Mosselsoep met “Witte Vos”-bier
– Zalmcocktail in whiskey
– Mosselsoep op basis van witte wijn
– Pastijtje met witte wijn ragout
Trappistenbier-kaassoep

Hoofdgerechten
Kip gestoofd in Herman’s bier
Portugese vis-stoof

Nagerechten
Tarte tatin met peer en tripel
– Romig dessert met perzik en advokaat
– Appeltaart met liqour 43
– Koffie met pruimenbonbon

Uitslag OZVLK 2019

23-04-2019 – Afgelopen zaterdag was het eindelijk zo ver. De grote prijsuitreikingen van het Open Zeeuws-Vlaams Kampioenschap voor amateurwijnmakers, -likeurbereiders en -bierbrouwers. Tijdens de zaterdag van “Bierproeverij Nieuw-Namen” werden de prijswinnaars bekend gemaakt.

Onder het genot van een flink aantal prachtige bieren van 17 verschillende brouwers zijn de prijswinnaars in de categorieën “Likeur”, “Wijn” en “Bier” in het zonnetje gezet. Hieronder vindt u de top 3 per klasse:

Bier

Klasse1e2e3e
AGino BaartPaul van BellenAngelo van Gimst
BBas van Sikkelerus
* Beste bierbrouwer
Marco de VriesTony Fremouw
CGino BaartPaul van BellenMarcel de Cock
DMarcel de CockAngelo van GimstPaul van Bellen

Wijn

Klasse1e2e3e
WitGino de SmetGino de SmetMarco de Vries
CiderHerman VereeckenMarcel de JongBert D'Haese
RoodChantal LambertHerman VereeckenJan Heijnen
PortKarin De Roek
* Beste wijnmaker
Ton RommersJan Heijnen

Likeur

Likeur1e2e3e
L1
Soort
Ton Rommers
Framboos
*Beste Likeurbereider
Miel Coenen
Kersen
Marcel de Jong
Vijgen
L2
Soort
Cor Dobbelaar
Koffie
Ton Rommers
Walnoot
Herman Herrebout
Walnoot
L3
Soort
Marcel de Jong
Asperge
Marco de Vries
Zuurstok
Cor Dobbelaar
Bier

Wij willen via deze weg de organisatoren van “Bierproeverij Nieuw-Namen” ook hartelijk danken voor het feit dat wij ook dit jaar weer onze uitreiking tijdens hun festival konden doen. Daarnaast willen we ook mouterij “The Swaen” uit Kloosterzande bedanken voor de sponsering van de mout voor onze prijswinnnaars in de categorie Bier.

Keuringsdag OZVLK 2019

Clinge, 07-04-2019: Gisteren was het dan weer zo ver. De spannendste dag van het jaar voor alle deelnemende amateurwijnmakers, -likeurbereiders en -bierbrouwers: De keuringsdag van het “Open Zeeuws-Vlaams kampioenschap 2019”.

De grote vragen voor iedereen: Hoe wordt mijn product beoordeeld? Waar kan ik een volgende keer nog op verbeteren? Wie wordt de beste wijnmaker, likeurbereider of bierbrouwer van dit jaar?

20 april zullen we het allemaal weten tijdens “Bierproeverij Nieuw-Namen”. Tot die tijd zijn alle uitslagen onder embargo en wacht iedereen in spanning af. Om toch een klein tipje van de sluier op te lichten volgt hier een foto impressie.