Boeuf Bourgignon

Gerecht van Ton Rommers – Koken met Alcohol 2022

Ingredienten

Voor 4 personen

  • 1 el boerenroomboter
  • 50 g magere biologische gerookte spekblokjes
  • 750 g Gasonne runderstooflappen, in blokjes (biologisch vlees)
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 200 g zilveruien, ontveld
  • 1 winterpeen, in blokjes
  • 500 ml rode wijn
  • 1 bouquet garni (laurier, tijm, rozemarijn)
  • 250 g kastanjechampignons, gehalveerd
  • handje verse peterselie
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 el bloem
  • klein scheutje franse cognac
  • vers gemalen zwarte peper
  • zeezout

Bereidingswijze

Voorbereiding: 0,5 uur
Bereidingstijd: 3 uur

Verhit een braadpan met boter op hoog vuur. Voeg de spekblokjes toe en bak deze knapperig.

Schep de spekblokjes uit de pan en zet ze apart. Bak het stoofvlees in het achtergebleven vet van de spekjes rondom goudbruin en besprenkel met de bloem.

Voeg vervolgens de knoflook, zilveruien en winterpeen toe en bak gedurende 3 minuten. Schenk de wijn in de pan, voeg de tomatenpuree, spekblokjes en bouquet garni toe en roer door.

Laat het geheel circa 3 uur op laag vuur met deksel op de pan stoven. Check zo nu en dan of er genoeg vocht in de pan zit en schenk eventueel wat wijn bij.

Voeg om de saus een vollere, warm diepe, smaak te geven een jeneverglaasje franse cognac toe.

Voeg de laatste 10 minuten de champignons toe. Breng het geheel op smaak met zout, peper en verse peterselie. Verwijder kruidenbouquet en serveer.